Ik ben GEK op oesters. Ik weet nog zo goed dat ik het doodeng vond om ze te proeven en mijn eerste oester had ik in Zoutelande met mijn toenmalige vriendje. Hij was team gegratineerd, dus mijn eerste oester was daardoor ook gegratineerd. Later ik ging ik voor rauw en toen was ik écht om. Zo heb ik ze eigenlijk het liefst. Een beetje peper en soms wat citroen of tabasco en that’s it.
Maarrrr… soms is het ook wel lekker om er nét even wat extra’s van te maken… Daarom heb ik in deze blog 4 manieren voor je om oesters te bereiden en daarna lekker op te slurpen.
Ik heb trouwens afgelopen voorjaar voor de eerste keer oesters geraapt. We waren met vrienden een weekend in Zeeland en een van onze tripjes was oesters rapen in Goes. Dat is daar namelijk goed mogelijk als het eb is. De oesters die je hier op de foto ziet zijn onze zelf geraapte oesters, de Japanse oester, ook wel bekend als de creuse (Hoe dan?? Ja, vraag dat maar aan JP).
Dit was zo onwijs leuk om te doen. We mochten ieder een emmer meenemen. Nou waren er een paar van onze vrienden niet echt de grootste liefhebber, dus kon ik mijn familie er thuis ook nog blij mee maken. Het is wel belangrijk dat je bij het rapen handschoenen aan hebt. Ik had dat in het begin niet en ik heb mijn handen een paar keer opengehaald.
We waren trouwens ook net op tijd met het rapen van de oesters. In juli en augustus gaan de oesters namelijk “melken“. Dat betekent dat ze gaan voortplanten. De vrouwelijke oesters produceren dan een wolkje dat bestaat uit oesterlarven. De mannelijke oesters laten vervolgens hun spermacellen los die via het water in de kieuwholte worden opgenomen waarna de eitjes worden bevrucht.
Na 1-2 weken worden de larven uitgeblazen en zwemmen ze in de bovenste waterlagen rond tussen het plankton. ca. 5% overleeft dit en zakt naar de bodem om zich vast te zetten op een harde ondergrond en daar de rest van hun leven te blijven. Oesters voeden zich met plankton.
In het filmpje hieronder kun je zien hoe die bevruchting eruit ziet, haha! De oesters komen als het ware klaar en dat zit er dan zo uit… Grappig toch? Het filmpje komt van NH nieuws.
Wat is dan een goed seizoen om oesters te eten? Veel liefhebbers kijken uit naar september, want dan start in Yerseke het echte seizoen. Omdat er daar zoveel oesterbedrijven zitten, zou je dit de oesterhoofdstad van Nederland kunnen noemen. Maar waarom september? Iets met “r in de maand“?
In de zomer wordt het zeewater warmer en kunnen de oesters melkig worden. Dat wil je niet. Dit geldt overigens niet voor alle gebieden, waardoor er het hele jaar gewoon goede oesters te verkrijgen zijn. Een melkige oester herken je aan het water om de oester heen. Is het water niet helemaal helder? Dan heb je te maken met een melkige oester. En dat wil je niet. Op zoek naar helder water dus, haha!
Zo, genoeg info nu! Op naar de recepten…
1. Oesters met sjalotvinaigrette
Wat heb je nodig?
- 1 sjalot
- 1 el citroensap
- 1 el rode wijnazijn
- 1 el honing
- 4 el olijfolie
- zwarte versgemalen peper
Pel en snipper de sjalot. Meng de rode wijnazijn, honing en citroensap goed door elkaar. Roer de gesnipperde sjalot erdoorheen en breng op smaak met peper.
Open de oesters en garneer ze op een schaal met grof zeezout of ijs met een schaaltje sjalot vinaigrette.
2. Gegratineerde oesters met knoflook en Parmezaanse kaas
- 12 oesters
- 1 teen knoflook
- 40 g roomboter
- 1 handje panko (Japans broodkruim)
- 20 g vers geraspte Parmezaanse kaas
- 1 el verse peterselie, fijngehakt
Maak de oesters open en leg ze in de schelp op een bakplaat. pel de teen knoflook en hak fijn.
Smelt de boter en meng met de knoflook. Verdeel de knoflook boter over de oesters, zodat de oesters in de boter “zwemmen”. Meng de Parmezaanse kaas met de Panko en de fijngehakte peterselie. Bedek de oesters met het kaas- kruidenmengsel.
Zet de bakplaat in een voorverwarmde grilloven en grill de oesters tot de kaas is gesmolten en mooi bruin is verkleurd.
Serveer warm.
3. Aziatische gember- koriander vinaigrette
- 3 el sojasaus
- 1 tl gemberwortel, geraspt
- 1/2 lombok, fijngesneden
- 1 el koriander
- sap van 1/2 limoen
- 4 el olijfolie
- zwarte versgemalen peper
Hak de koriander en lombok fijn. Meng de sojasaus met de koriander, lombok, limoensap, olijfolie en geraspte gember tot een mooie dressing. Breng op smaak met zwarte peper.
4. Klassieke vinaigrette
- 1 sjalot
- 4 el rode wijnazijn
- zout en peper
Pel en snipper de sjalot en meng met het rode wijnazijn. Breng op smaak met zout en peper (nou, eenvoudiger dan dit ga je het niet krijgen hoor, haha).
5. Oesters met citroen en peper (of tabasco)
Oké, misschien ga je het toch nog iets eenvoudiger krijgen. Zoals ik al zei, misschien toch wel gewoon mijn favoriet. Open de oesters, besprenkel met een drupje citroensap, tabasco of peper en slurpen maar. Perfect als je ze aan het strand gaat rapen en ter plekke openmaakt en opeet. Wel zorgen dat je een goed oestermes bij je hebt en een theedoek of handschoen om je handen te beschermen!
Wist je trouwens dat koffiebier en oesters ook best goed samen gaan? Je leest erover op de blog over mijn bezoek aan Stadsbrouwerij 013. Klik op de foto hieronder om naar de blog te gaan!