Het is weer tijd om lekkere dingen te maken met rabarber. Ik ben dol op de kleur en de smaak van deze gezonde, roze stengels. Wellicht heb je mijn kokos- rabarbercake al een keer voorbij zien komen, of zelfs al gemaakt. Dat blijft toch wel één van mijn favoriete recepten. Maar deze kwarktaart met aardbei en rabarber is ook echt super lekker. En ik vind hem ook nog eens super lekker als ontbijt.
Ik zal je wel vast vertellen dat ik dit keer heb een beetje heb lopen rommelen met de taartbodem. Ik vond namelijk een gesloten zak pepernoten in mijn voorraadkast en die wilde ik toch wel opmaken. Vandaar dat er voor dit recept twee varianten staan voor de taartbodem. Een healthy en een guilty optie.
Wat heb je nodig voor 1 aardbei- rabarberkwarktaart (ca. 6-8 personen)?
– 2 bakken Griekse yoghurt naturel
– 750 g aardbeien
– 200 g rabarber
– 12 blaadjes gelatine
– 1 citroen
– 4 el rietsuiker
– 100 ml water
Voor de gezonde bodem:
– 40 g kokosolie
– 40 g pecannoten
– 75 g havermout
– 130 g dadels
Doe de dadels, pecannoten, kokosolie en havermout in een keukenmachine en maal alles fijn tot een dikke massa. Bedek de bodem van een springvorm (ca. 22-24 cm) met het mengsel. Zorg ervoor dat de bodem mooi verdeeld wordt, zodat iedereen er evenveel van kan genieten! Zet de bodem in de koelkast.
voor de ongezonde bodem:
– 250 g kruidnoten
– 100 g roomboter
Smelt de boter. Doe de kruidnoten en de gesmolten boter in de keukenmachine en maal alles fijn tot een dikke massa. Bedek de bodem van een springvorm (ca. 22-24 cm) met het mengsel Zorg ervoor dat de bodem mooi verdeeld wordt. Zet de bodem in de koelkast.
Week 9 velletjes gelatine in koud water. Verwijder van 250 g aardbeien de kroontjes en doe ze in de blender. Mix de aardbeien tot een dunne puree. Verwarm intussen de kwark heel voorzichtig (HET MAG NIET KOKEN). Als de kwark lauwwarm is doe je de gelatine, het sap van een halve citroen en de aardbeienpuree bij de kwark en meng je alles goed door elkaar. Zorg ervoor dat de gelatine goed door het mengsel heen smelt. Je wilt geen vieze klontjes. Haal de bodem uit de koelkast en giet het kwarkmengsel over de bodem. Zet de taart nu minstens 2 uur in de koelkast.
Spoel intussen de andere aardbeien, verwijder de kroontjes en snij de vruchten in stukjes. Schil de rabarber, snijd hem in kleine blokjes (ongeveer twee centimeter dik). Breng de rabarber met de helft van de aardbeien, het sap van 1/2 citroen, 100 ml water en 4 el rietsuiker aan de kook en laat dit gaarstoven. Week ondertussen de 3 resterende velletjes gelatine in koud water, knijp ze uit en los ze op in het rabarbermengsel.
Haal de taart uit de koelkast. Verdeel de resterende aardbeien over de taart en overgiet dit met het aardbeien- rabarbermengsel. Zet de taart terug in de koelkast tot de gehele taart goed is opgesteven.
Wil je geen gelatineblaadjes gebruiken? Dan kan je als alternatief ook gebruik maken van agar agar of gelatinepoeder.
Liefs,
#Kuukskes