Aubergine is een super lekkere groentesoort, maar hij moet wel goed klaargemaakt worden. Aubergine kan snel taai worden, en als hij niet op smaak gebracht is, is er helemaal niets aan. Gelukkig kun je aubergines op verschillende manieren bereiden. Ik vind ze heerlijk door de pasta (pasta à la norma), of bij de moussaka. Maar wist je dat je ook een heerlijke dip kunt maken van aubergine? Heel gezond en zo klaar: Baba Ghanoush.
Ik kan me niet meer herinneren waar ik deze aubergine dip voor het eerst gegeten heb, maar ik wilde hem heel graag eens zelf maken. Ik heb een beetje rond zitten speuren op Pinterest, en heb er uiteindelijk een snel een eenvoudig recept van weten te maken. En het is nog gezond ook!
Wat heb je nodig voor een portie Baba Ghanoush voor 2 personen?
– 1 aubergine
– olijfolie
– 1 teentje knoflook, fijngehakt
– 2 el tahin (sesampasta)
– sap van 1/2 citroen
– 1 tl komijnpoeder
– peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie, leg de aubergine er in en bak hem in 40 minuten gaar. Het vel mag zwart worden (die haal je er straks toch af) en de binnenkant moet goed zacht zijn.
Laat de aubergine even afkoelen. Zo krijg je het vel er straks gemakkelijker af. Haal het vel van de aubergine en snijd hem in grove stukken. Doe de aubergine nu samen met de andere ingrediënten in de keukenmachine en mix alles tot een wittige puree.
Breng de Baba Ghanoush op smaak met peper en zout en serveer hem als dip bij de borrel, met (homemade) nacho’s. Ook lekker als broodbeleg met een beetje harissa.
Liefs,
#Kuukskes