Omdat Indische mensen vaak niet alleen Europese en Indonesische afkomst hebben, maar ook hun roots vinden in andere Aziatische landen, vind ik het ook leuk om me zo nu en dan eens te verdiepen in andere landen. Vandaag is het Chinees Nieuwjaar en ik heb er het een en ander over opgezocht.
Ongeveer een maand nadat het westerse nieuw jaar ingaat, is het tijd voor de Chinese nieuwjaarsviering. De datum verschilt per jaar, maar ergens tussen 21 januari en 20 februari wordt alles uit de kast getrokken. Van drakendansen tot vuurwerk, en laten we vooral het eten niet vergeten. Elk gerecht staat voor iets anders goeds dat het je brengt, van een lang leven tot rijkdom.
Dit jaar vindt op 1 februari 2022 het Chinees Nieuwjaar plaats. Een feest dat maar liefst 15 dagen duurt. Tijdens deze dagen wordt er een eerbetoon gebracht aan rijke tradities van het verleden, de levenden en de doden en hun familie. Het is dan ook gebruikelijk dat je het Nieuwjaar met familie viert.
Chinees Nieuwjaar
Het nieuwjaar wordt gevierd op basis van de tweede of derde nieuwe maan na de winterzonnewende. Die zonnewende is meestal rond 21 december, dan is er dus twee weken later – begin januari – een eerste nieuwe maan en die nieuwe maan dáárna: die vieren Chinezen als nieuwjaar, net als trouwens Taiwanezen, Koreanen, Vietnamezen, Tibetanen en Mongolen.
Welke dieren kent de Chinese dierenriem?
In plaats van maanden, is de Chinese dierenriem gebaseerd op het geboortejaar. Elk jaar is gerelateerd aan een dierenteken volgens een 12-jarig cyclus, waarin er 12 dieren op een bepaalde volgorde zijn gerangschikt: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken. En dit jaar is het het jaar van de Tijger.
Volgens de Jade–keizer wordt de volgorde van de dierenriem bepaald door de volgorde waarop de dieren op zijn feest zouden arriveren. De Os was de avond voor het feest vertrokken en zou eerste worden. De Tijger zou de volgende ochtend vroeg arriveren en tweede worden. Maar.. toen bleek dat de Rat stiekem op de Os was geklommen en sprong die als eerste naar beneden, waardoor hij de Jade-keizer als eerste zag. Hierdoor kwamen de Os en Tijger op de tweede en derde plaats. Ondanks zijn protesten moest de Tijger genoegen nemen met de derde plaats in de dierenriem.
Wat zijn de eigenschappen van het Chinese sterrenbeeld de Tijger?
en of ken jij iemand die is geboren in 1998, 1986 of 1974? Dan ben jij een Tijger volgens de Chinese astrologie en wordt het dit jaar jouw jaar. In tegenstelling tot de westerse dierenriem, die bestaat uit dieren en symbolen, bestaat de Chinese dierenriem uit alleen maar dieren die een combinatie van legende en geluk vertegenwoordigen.
In China staat de Tijger bekend als ‘de koning van alle beesten’. Het sterrenbeeld staat symbool voor kracht, het uitdrijven van kwaad en dapperheid. Mensen die zijn geboren in het Jaar van de Tijger zitten vol moed en kracht en hebben de persoonlijkheidskenmerken van het dier. Ook zijn Tijgers ambitieus, avontuurlijk en kunnen ze onafhankelijk handelen, terwijl ze tegelijkertijd heel voorzichtig kunnen zijn.
Het natuurlijke element van de Tijger, ook wel hemels teken genoemd, is dit jaar Water. Afhankelijk van welk jaar je in geboren bent, kan het ook Goud, Aarde, Vuur en Hout zijn. Bij de Goudtijger, ook wel de Metaaltijger genoemd, heeft het geslacht van de mens invloed op de eigenschappen: vrouwen zijn altijd enthousiast, terwijl mannen besluiteloos en koppig zijn. Toch zijn beiden vreedzaam en geven ze veel om hun families. Een Watertijger, het dier van 2022, heeft een sterk gevoel van leervermogen en eigenwaarde.
Gelukstekens voor de Tijger zijn de cijfers 1,3,4 (en de getallen die deze cijfers bevatten), de kleuren oranje, blauw en grijs en de 3e, 7e en 10e Chinese maanmaanden.
Wat eet je met Chinees Nieuwjaar?
Het jaar van de Tijger bevat niet alleen gelukstekens. Tijdens het Chinees Nieuwjaar komt er ook een hoop eten op tafel, dat vol symboliek zit. Hieronder zie je aan aantal gerechten die je kunt serveren met tijdens de nieuwjaarsviering.
Dumplings voor rijkdom
Hoe meer dumplings je eet tijdens de Nieuwjaarsviering, hoe meer geld je kan verdienen in het nieuwe jaar. Dus kan jij ook wel wat geld gebruiken? Eet dan wat meer dumplings. Je kunt ze opbakken, zoals je ook met Japanse gyoza doet, maar tijdens Chinees Nieuwjaar worden ze meestal gestoomd of gekookt geserveerd. Handig, dan zijn namelijk minder machtig. Je kunt er dan lekker veel van eten. Kom maar door met die centjes, haha!
Noedels voor een lang leven
Standaard op de tafel tijdens Chinees Nieuwjaar zijn ‘longevity noodles’ of ‘yi mein’. Het zijn speciale lange noedels die symbool staan voor een lang leven en daarom ook vaak op verjaardagen worden gegeten. De tarwenoedels worden gefrituurd voordat ze worden gedroogd, wat zorgt voor een unieke smaak en textuur. De noedels worden vaak simpel opgediend met Chinese bieslook en paddenstoelen.
Tang Yuan
‘Tang yuan’ zijn kleine ronde balletjes gemaakt van kleefrijstmeel, die worden gevuld met een zoete pasta van zwart sesamzaad, rode bonen of pinda. Vaak worden ze geserveerd in een zoete vloeistof, soms op smaak gebracht met gember. De uitsprak van tang yuan lijkt op die van het Chinese woord voor saamhorigheid. Deze balletjes staan dus voor familie en samenzijn, iets wat je iedereen natuurlijk gunt in het nieuwe jaar.
Gestoomde vis
Het Chinese woord voor vis, namelijk yu, klinkt als overvloed en welvaart. Daarom staat ook vis steevast op tafel tijdens de Chinese jaarwisseling. Laat wat over voor de volgende dag: dit zorgt voor voorspoed in overvloed.
Een hele eend of kip
Volgens de Chinese traditie moet de kip of eend in zijn geheel opgediend worden. Dit staat voor eenheid en harmonie tussen families.
Gefrituurde loempia’s
De goudbruine kleur van gefrituurde loempia’s lijken op goudstaafjes, wat natuurlijk welvaart symboliseert. Vandaar dat loempia’s vaak worden gegeten tijdens het Chinees Nieuwjaar. Lekker als borrelhapje!
mandarijnen en sinaasappels
Over de hele wereld hebben ze wel door dat fruit goed is voor de gezondheid, maar tijdens Chinees nieuwjaar is het nog een feestmaal ook. De Chinese woorden voor sinaasappel en mandarijn lijken namelijk, respectievelijk, op die van ‘geluk’ en ‘rijkdom’. De vruchten worden daarom vaak tijdens de jaarwisseling gegeten.
Welk dier hoort bij jou?
Wist je dat alle dieren om de 12 jaar weer terugkomen? Ik ben zelf in het jaar van het Paard geboren. In welk jaar ben jij geboren en welk dier uit de Chinese dierenriem hoort hierbij?
Laat het me vooral weten in de reacties hieronder.