Dat je lekkere gerechten kunt maken met bier wist ik wel, maar ik was persoonlijk wat minder bekend met het bereiden van zoete gerechten. Ik ben wel dol op oliebollen van bierbeslag, maar verder kende ik nog niet veel zoete gerechten waar bier in verwerkt werd. Ik ben dus flink gaan speuren op het internet om wat leuke gerechten te mixen tot een eigen recept voor een chocolade- biercake.
Ik keek op mijn lijstje met speciaalbieren van HelloBier en zag een biertje staan dat niet te zwaar was, maar wel goed klonk. Met uitspattende smaken van drop, laurier en cacao, leek dit bier mij wel geschikt voor een chocoladecake. En ik kan je zeggen, de cake is zéér goed gelukt. Ik wilde de cake eigenlijk versieren met witte chocolade en pistachenoten, maar de pistachenootjes waren helaas uitverkocht. In plaats daarvan heb ik stemgember fijngesneden en over de witte chocolade gestrooid! Dat was echt een goed idee. Als je nou niet zo’n liefhebber bent van gember, ga dan alsnog voor de pistachenootjes! Dat is ook super lekker!
Wat heb je nodig voor 1 chocolade- biercake?
– 200 gr pure chocolade (minimaal 63% cacao)
– 200 ml Bockbier (bijvoorbeeld BB16: Oak aged Bockbier, 6,5%)
– 350 gr zelfrijzende bakbloem
– 150 gr roomboter, op kamertemperatuur
– 250 gr rietsuiker
– 3 eieren
– een snuf zout
– 100 gr witte chocolade
– fijgehakte stemgember of pistachenoten (garnering)
Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de pure chocolade in kleine blokjes en laat de chocolade rustig au bain-marie smelten. Mix ondertussen de roomboter en suiker in een ruime kom met een mixer.
Splits de eieren en voeg de dooiers aan het boter- suikermengsel toe. Voeg 100 gram bakbloem toe en mix het geheel goed door elkaar. Voeg nu het bier,het zout, de chocolade en de rest van de bakbloem toe. Mix alle ingrediënten tot een donker, glad mengsel.
Klop de drie eiwitten stijf. LET OP: zorg ervoor dat je kom vetvrij is, anders kan je kloppen wat je wil, maar dan gebeurt er niets.
Spray een cakevorm in met bakingspray (of vet hem in met een beetje roomboter) en giet er het cakebeslag in.
Bak de cake in ongeveer 50-60 minuten gaar in het midden van de oven. Check de cake even na 40 minuten. Iedere oven werkt uiteindelijk anders. Om te controleren of de cake gaar is doe je de bekende prikkertest. Komt de prikker er schoon uit, dan is je chocolade- biercake klaar!
Laat de cake een half uur afkoelen en haal hem daarna uit de bakvorm. Smelt ondertussen de witte chocolade au bain marie en hak de pistachenootjes of gember in hele kleine stukjes. Schenk de witte chocolade over de cake en strooi je garnering over de chocolade- biercake heen.
Heerlijk voor bij de koffie.