Dat je met kikkererwten een hoop lekker dingen kunt maken, was mij al bekend. Denk aan die heerlijke soorten hummus die je op de blog kunt vinden, salades, krokant uit de oven of door de soep. Maar wat ik zelf ook erg lekker vind is falafel. Dit zijn balletjes van onder andere kikkererwten en verschillende kruiden, die je in de keukenmachine mixt, er balletjes van draait en dan bakt in de pan.
En persoonlijk vind ik ze dan onwijs lekker met wat gegrilde groenten, chilisaus en yoghurt. Die yoghurt zorgt voor een lekker fris accent.
Dit recept voor falafel is snel, makkelijk en geloof me, heel geslaagd. Ik heb mezelf volgevreten aan die dingen. Natuurlijk kun je ze ook met pita eten, maar ik raad dan eigenlijk aan om mijn flatbread te maken. Dat is wat gezonder.
Falafel van kikkererwten
Ingredients
- 1 blik kikkererwten (ca. 250 gram uitlekgewicht)
- 2 tenen knoflook
- 3 el volkoren bloem
- 1 citroen
- 1 1/2 tl cayennepeper
- 2 tl kurkuma
- 1 ei
- 1 flinke hand verse peterselie
- olijfolie om in te bakken
- zout en peper naar smaak
Instructions
-
Dit recept is het makkelijkst om te maken als je een keukemachine hebt, want dan gaat het lekker vlot. Doe alle ingrediënten (behalve de olie) in de keukenmachine en mix alles heel goed door. Zorg dat de kikkererwten echt goed vermalen zijn.
-
Maak nu kleine balletjes van het "deeg". Ik had wat extra boekweit gebruikt om te bestuiven, want het is een behoorlijk plakkerig deeg. Maak er ca. 15 balletjes van dezelfde grootte van en druk ze dan een klein beetje plat. Dan bakken ze gelijkmatiger gaar in de pan.
-
Verhit een koekenpan en doe de olijfolie er in. Bak de balletjes gelijkmatig bruin.
-
Serveer de balletjes met gegrilde groenten, chilisaus, of een yoghurt dip. Het is echt een feestje. Een kei lekker vegetarisch borrelhapje.
Falafel is niet alleen lekker als snack, maar ook heerlijk bij het avondeten. Deze wrap is echt een aanrader… Heb je geen zin om te koken? Dan moet je eens gaan eten bij Yalla Yalla. No spon, gewoon mega fan haha!