Ik ben de laatste tijd meer steeds meer fan van vega en vegan gerechten. Zeker met zoete aardappel en noten. Nog altijd blijf ik een groot voorstander van een lekker stukje vlees of vis. Geloof me, ik zal nooit helemaal vega of vegan worden.
Maar, dat neemt niet weg dat ik vaker vega kan gaan eten. En er zijn ontzettend veel lekkere gerechten en recepten waardoor vegetarisch eten ook echt een feestje kan zijn.
Zoals met deze heerlijke falafel bijvoorbeeld. De combinatie van zoete aardappel, wortel en cashew maken deze balletjes niet alleen heel lekker, ze zien er ook nog eens super feestelijk uit. Bijvoorbeeld op Koningsdag of tijdens het voetbal. Jammer dat we dit jaar niet meedoen, maar dan zijn deze balletjes leuk als we van de andere landen mogen genieten.
Ze zijn ideaal als kleine snack, maar ook zeer geschikt bij de avondmaaltijd!
zoete aardappel falafel met cashew en harissa yoghurtdip
Ingredients
- 3 zoete aardappelen de oranje
- 1 kleine winterpeen
- 100 g ongebrande cashewnoten
- 1 ei
- 1 handje verse peterselie
- 1 tl gemalen komijn
- chilivlokken naar smaak
- olijfolie om in te bakken
- peper en zout naar smaak
- bloem om de falafel in te wentelen
Voor de harissa yoghurtdip
- 1 el yoghurt mayonaise
- 1 el harissa meer of minder naar smaak. Ik hou van een beetje pit.
- 4 el magere Griekse yoghurt
Instructions
-
Snijd de peen in stukken van ca. 3 cm. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in net zulke grote stukken als de wortels.
Kook de aardappelen en stukjes wortel in 20 minuten gaar en zacht. Giet ze af en laat ze even goed uitwasemen. -
Bak intussen de cashewnoten even in een droge koekenpan die op hoog vuur staat. Zorg ervoor dat ze een mooi bruin kleurtje krijgen. Let er op dat ze niet te hard gaan. de cashewnoten verkleuren vrij snel. Je kunt ook al kant-en-klare gebrande noten kopen, maar zelf branden is wel zo lekker.
-
Doe nu alle ingrediënten ( behalve de bloem) in een keukenmachine en meng het mengsel even goed. Proef even of je de smaak goed vind. Doe er anders wat extra zout en peper door.
-
Maak nu ongeveer 20 rolletjes of balletjes van het mengsel en haal ze even door de bloem voor je ze in de pan doet. Ik deed dat eerst niet, maar toen vielen ze uit elkaar. Door de bloem blijven ze mooi! En ik ging op de foto voor rolletjes, omdat ik het leuk vond om eens andere figuren te maken. Druk de rolletjes in de pan een beetje plat.
-
Bak de falafel in een laagje olie tot ze mooi goudbruin zijn!
-
Meng de mayonaise, yoghurt en harissa in een kommetjes door elkaar en serveer deze bij de falafel.
-
Jammie!! Geniet ervan!
Zoek je nog meer leuke recepten met zoete aardappel? Kijk dan vooral even hier…