Afgelopen jaar ben ik een weekend op tour geweest in Brabant, vanwege “Brabant Celebrates Food”. Brabant was uitgeroepen tot de culinaire regio van 2018 en om die reden heb ik een aantal prachtige plekken bezocht waarin je goed kunt terugzien waar het in Brabant om draait. Gastvrijheid, bourgondisch genieten en ambacht. En daarom bezochten wij ook wijn- en aspergeboerderij de Santspuy in Etten-Leur. De plek waar die belangrijke aspecten allemaal terugkomen.
De Santspuy
Bij boerderij de Santspuy kun je het hele jaar genieten van het goed leven, wijn en asperges. Toen wij aankwamen op het gigantische terrein, werden wij meteen vriendelijk verwelkomd door eigenaren Gilbert en Loes Sweep. Onder het genot van een kopje koffie begon Gilbert zijn verhaal. Wat kan die man vertellen. Hij vertelde over de geschiedenis van de boerderij, zijn gezin, over de asperges en de wijngaard. Je kunt zien dat er vaker mensen de boerderij komen bezoeken en er vaker excursies worden gedaan, want Gilbert kan geweldig vertellen.
De wijngaard
Na het heerlijke verhaal van Gilbert, begonnen wij onze tour bij de wijngaard welke in 1998 is aangeplant. Dit is nog een hele klus, want je wil wel goede wijnen aan kunnen bieden, dus er moest goed gezocht worden naar passende rassen voor ons klimaat. En daarbij moet de wijn natuurlijk ook goed smaken bij de asperges die ook worden geteeld.
Na jaren hard werken, telen, proeven, enkele tegenslagen te hebben gehad en ontwikkelen hebben ze nu een aantal wijnen waar ze trots op zijn. Waaronder een lichtdroge witte en een volle rode Santspuywijn.
Naast wijnen maken ze bij de Santspuy ook hun eigen likeuren, advocaat en port. Van de advocaat heb ik een heerlijke paastaart gemaakt en het recept daarvan kun je hier vinden…
Asperges
We vervolgden onze tour richting de asperges. Wat mij betreft een van de lekkerste soorten groente die er bestaan. Ik had nog nooit in het echt gezien hoe je asperges moet steken, en het is echt leuk om eens te zien. Bij de Santspuy steken ze in april, mei en juni dagelijks hun asperges. Er staan hoogwaardige prijswinnende rassen die op een milieuvriendelijke wijze worden geteeld. Toen ik zag hoe het proces gaat van het steken en het controleren van de asperges, begreep ik ook wel waarom asperges vrij duur zijn. Het gaat best wat intensieve arbeid aan vooraf.
Na het steken worden de asperges gemeten, gesorteerd en schoongemaakt. En vervolgens komen ze in de boerderijwinkel, maar gaan ze ook naar vele omliggende klanten. In de boerderijwinkel kun je terecht voor de asperges, bijpassende producten en natuurlijk de wijnen en likeuren. Maar voordat ik los ging in de winkel, had Loes een heerlijke lunch voor ons bereid. We kregen een kop aspergesoep, broodjes met huisgemaakte asperge- eiersalade en een glas witte Santspuywijn. Heerlijk. Echt heerlijk.
Ik heb daarna natuurlijk nog even geshopt en geproefd in de winkel. Ik kan daar zo blij van worden. Je weet gewoon zeker dat de producten goed zijn en ze komen ook nog uit een goed hart. Want dat voel je bij de Santspuy. Het is jammer dat ik geen auto heb en er met het openbaar vervoer niet zo gemakkelijk kom, anders zou ik er veel vaker langs rijden.
Excursies, rondleidingen en arrangementen
Wil je nou zelf ervaren hoe asperges worden gestoken, hoe de druiven rijpen, luisteren naar de mooie verhalen van Gilbert of creatieve workshops doen met Loes? Dan organiseert boerderij de Sanspuy allerlei leuke tours en arrangementen die je bij kunt wonen. Maar je kunt natuurlijk in het aspergeseizoen ook dagelijks terecht voor verse producten in de winkel.
Voor meer informatie hierover, klik je hier voor de website van boerderij de Santspuy.
Wil je boerderij liever gewoon bezoeken? Dan moet je hier zijn: