Tijdens de BFIT Bootcamp XXL mocht ik hapjes verzorgen die een beetje verantwoord zijn en ideaal voor bij het sporten. Ik ben zelf echt van het hartige eten, maar wilde eigenlijk ook wel graag iets zoets maken. Daarbij had ik thuis echt zoveel gepofte rijst liggen waar ik iets mee wilde maken. En zo kwam ik op dit recept voor gezonde(re) vegan snickers. Ze zijn wel een beetje guilty, maar echt veel verantwoorden dan zo’n echte candybar, dus ik reken hem goed. En daarbij is het ook echt onwaarschijnlijk lekker.
Het is ook nog eens super makkelijk om te maken. Je hebt er maar 7 ingrediënten voor nodig (6 als je het zout voor de garnering weglaat) en je hoeft ze niet te bakken. Een koelkast met een beetje ruimte is voldoende. Let erop dat je chocolade vegan is (dat is meestal wel zo, maar soms zit er natuurlijk melk in), want anders zijn de snickers natuurlijk niet meer vegan! Maar nog steeds kei lekker.
Je ziet op bovenstaande afbeelding trouwens meer dan 16 stukken (zoals in het recept staat beschreven). Ik had voor de proeverij wat kleinere snickers gemaakt, zodat meer mensen ervan konden proeven. Ideaal!
Gezonde(re) vegan “snickers”
calorieën (per portie): 161
eiwit: 4,3 gram
koolhydraten: 13,6 gram
vezels: 1,4 gram
vetten: 9,2 gram
Ingredients
- 200 g 100% pindakaas met stukjes
- 3 el ahorn siroop
- 2 el kokosolie
- 1 tl vanille extract
- 150 g gepofte rijst
- 100 g pure chocolade 85% cacao
Om te garneren
- 1 snuf grof zeezout
Instructions
-
Neem een rechthoekige of vierkante schaal en doe er bakpapier in. Verwarm de pindakaas, kokosolie, de siroop en de vanille op laag vuur in een pan. Mix het geheel tot de pindakaas gesmolten is en alles mooi zacht en door elkaar gemengd is. Haal de pan van het vuur en voeg de gepofte rijst aan het mengsel toe. Roer alles goed door elkaar, zodat iedere korrel rijst dadelijk goed blijven plakken.
-
Neem de vierkante schaal met het bakpapier en verdeel het rijstmengsel over de bodem. Druk het mengsel goed aan en zorg dat het goed verdeeld wordt over de bodem. Zet de schaal in de koelkast.
-
Smelt intussen de chocolade au bain-marie of in een magnetron. Haal de schaal uit de koelkast en verdeel de gesmolten chocolade over de rijstbodem heen. Sprenkel er wat grof zeezout overheen en zet de schaal weer terug in de koelkast. Het zal ongeveer een uur duren voor de repen mooi stijf zijn en de chocolade weer is gestold. Snijd de “snickers” in ongeveer 16 gelijke stukken. Geniet ervan!!
-
TIP: je kunt natuurlijk ook een andere notenpasta gebruiken in plaats van pindakaas. Maar pinda’s horen natuurlijk wel echt bij een snicker! Lekker!
Voor nog meer tussendoortjes klik je hier…