Het mooie weer zit er weer aan te komen en dat betekent: roadtrips, autoritjes naar festivals, op vakantie en eindelijk weer eens vriendinnen bezoeken die ver weg wonen! Veel mensen denken bij een langere autorit of autovakantie aan zaken als: loopt de autoverzekering nog, heb ik alle papieren bij me (groene kaart!) en ligt de verbandtrommel achterin? Ik denk aan welke hapjes er mee moeten, omdat de reis wel even gaat duren. Speciaal voor jullie heb ik een aantal simpele en snelle recepten voor snacks voor onderweg!
Deze snelle en gezonde snacks zijn echt super eenvoudig om te maken, eenvoudig om mee te nemen en naar eigen smaak aan te passen. Een ideaal recept dus.
Wat heb je nodig voor ca. 16 stuks?
– 200 gr dadels
– 50 gr hazelnoten
– 50 gr pecannoten
– kokosrasp, chili- en kaneelpoeder voor de decoratie
Ontpit de dadels en doe ze samen met de noten in de keukenmachine of een goede blender. Meng het geheel tot een “deeg”. Verdeel het mengsel in 16 gelijke delen en draai er balletjes van. Strooi op één bordje wat kokosrasp en op een ander een mengsel van chili- en kaneelpoeder (De hoeveelheid chili moet je zelf even bepalen. Ik houd wel van scherp, dus ik doe altijd lekker veel). Wentel de helft van de ballen door de kokos en de andere helft door het kaneelmengsel.
Leg ze voor gebruik in de koelkast. Hier worden ze mooi stevig van.
Quesadilla met zwarte bonen en spinazie
Deze snack vereist iets meer voorbereiding. Gelukkig kun je een stuk van de voorbereiding al de avond van te voren doen, waardoor je tijd wint. Daarbij heb je gelijk in de auto al je portie groente gehad, omdat deze wrap vol zit met gezonde zwarte bonen en spinazie. Win-winsituatie dus.
Wat heb je nodig voor 2 personen?
– olijfolie
– 2 tenen knoflook, geperst
– blikje zwarte bonen (400 gr), uitgelekt
– 300 gr verse bladspinazie
– 1 rode uit, gesnipperd
– 4 meergranen tortilla’s
– 150 gr cheddar, geraspt
– een snuf zout en peper
– gehakte koriander en yoghurt, voor erbij
Bereid dit onderstaande bonenmengsel al de avond van tevoren voor, daarmee win je tijd. Fruit de knoflook en de gesnipperde uien goudbruin in de olie. Roer de bonen erdoor en prak deze lichtjes met een vork, of met de bolle kant van een lepel. Bak het geheel nog vijf minuten door en breng het geheel op smaak met zout en peper naar wens. Doe het mengsel in een kom.
Zet de pan met olie terug op het vuur en laat hierin de spinazieblaadjes slinken. Laat de spinazie goed uitlekken in een zeef en druk eventueel nog het laatste vocht eruit.
Leg nu een tortilla op een plank en spreid de helft van het bonenmengsel erover uit. Verdeel de helft van de spinazie erover en bestrooi het geheel met een deel van de geraspte cheddarkaas.
Leg er een tweede tortilla op en druk deze goed aan. Bak de quesedilla aan beide kanten ca. 3 minuten, totdat deze goudbruin is en de kaas is gesmolten. Herhaal dit met de resterende ingrediënten.
Leg de quesadilla’s op een snijplank en snijd ze ieder in zes of acht punten.
Hak wat koriander fijn en meng deze door 200 ml magere yoghurt. Serveer het yoghurtmengsel bij de quesadilla’s.
Kipballetjes met pistachenoten
Deze kleine gehaktballetjes zijn echt super lekker en super easy om mee te nemen in de auto. Je hebt ze zo gemaakt en je kunt ze zowel warm als koud goed eten. Stop ze in een bakje met wat plakjes komkommer en snoeptomaatjes, en je hebt de ideale snack voor in de auto. En ook nog eens super kids proof.
Wat heb je nodig voor ca. 12 balletjes?
– 300 gr kipgehakt
– 30 gr pistachenoten, ongezouten
– 3 takjes koriander
– zout en peper naar smaak
– een beetje olijfolie/ boter om in te bakken
Hak de pistachenoten en de koriander fijn. Laat de pan goed heet worden en doe er een scheut olijfolie of boter in. Meng de rest van de ingrediënten goed door elkaar en draaier vervolgens 12 balletjes van die ongeveer even groot zijn. Tip: maak je handen een beetje nat onder de kraan. Hierdoor gaat het draaien van je balletjes een stuk makkelijker.
Bak de gehaktballetjes in de hete pan aan alle kanten mooi gaar en goudbruin.
Maak er een picknick van!
Het is natuurlijk het leukst om onderweg pauzes in te lassen en een lekkere picknick te houden. En het is ook wel een beetje verstandig, omdat vaker stoppen ongelukken voorkomt. Neem dus ook een kleedje mee, wat plastic of recyclebaar bestek mee, een fles zomerse limonade en voilà! Langs de weg zijn er heel wat mooie plekken om te picknicken. Eet je toch liever in de auto? Dan zijn servetjes en een theedoek om kruimels op te vangen wel handig. Boven alles: geniet van het eten en van de gezelligheid!
Liefs,
#Kuukskes