Oeeh, het heerlijk avondje is nu echt in zicht. Ik vind het zelf altijd heerlijk om op zo’n avond allerlei lekkers op tafel te toveren. Bij Sinterklaas hoort natuurlijk een hoop zoetigheid, maar daarom is deze borrelplank extra leuk om te maken. Net een keer wat anders en zelfs kidsproof.
Vegetarische bladerdeegpakjes
Voor 4 “pakjes” heb je nodig:
- 3 velletjes bladerdeeg
- 4 stukjes geitenkaas
- 4 walnoten
- 4 tl honing
- ei om mee te bestrijken
Halveer 2 plakken bladerdeeg waaroor je 2 rechthoeken krijgt. Doe op de helft van iedere plak een stukje geitenkaas, een walnoot en wat honing. Vouw de rechthoeken dicht en druk ze met een vork aan, zodat de vulling er niet uit kan lopen. Gebruik het derde vel bladerdeeg om linten voor de pakjes te maken. Bestrijk de pakjes met wat geklopt ei en bak de pakjes in ca. 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
“De zak van Sinterklaas” met bieslook roomkaas en rookvlees
Voor 4 zakken heb je nodig:
- 4 plakjes rookvlees. Als het heel dun gesneden is, zou je ook twee plakjes kunnen gebruiken, anders scheurt het.
- 4 el bieslook roomkaas
- 4 lange sprietjes bieslook
Doe de plakjes rookvlees op een plank. Doe in het middden van de plak de roomkaas en vouw het rookvlees er als een zak omheen. Strik de zak dicht met de sprietjes bieslook.
Mini pizza mijters
Wat heb je nodig voor minimaal ca. 40 mini pizza’s. (Geheel afhankelijk van hoe groot je ze snijdt):
- een rol pizzadeeg uit de koeling met tomatensaus
- plakken jonge kaas (in reepjes gesneden van cm. 0,7 cm breed.
- oregano
Snijd het pizzadeeg in 8 brede stroken en snijd er per strook weer 5 driehoeken uit. Besmeer de driehoeken met tomatensaus en strooi er wat oregano over. maak op de mijters een kruis van de plakjes kaas en bak de mini pizza’s ca. 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven op 200 graden.
Mijters van snoeppaprika en bieslook roomkaas
Wat heb je nodig voor 4 mijters:
- 4 rode mini paprika’s
- 1 gele mini paprika
- 4 el bieslook roomkaas (en nog een beetje)
Snijd van de rode paprika het topje (aan de kant van het steeltje) eraf, zodat hij op z’n kop kan blijven staan. Haal de zaadlijsten uit de paprika’s. Vul de paprika’s met de bieslook roomkaas.
Snijd van de gele paprika hele dunne reepjes, om het kruis op de mijter te kunnen maken. Deze kun je “vastplakken” met een beetje extra roomkaas.
Kaasletters met mosterd
Een paar jaar geleden kon je bij de Albert Heijn van die leuke lettervormpjes sparen. Die heb ik gebruikt voor deze super schattige sinterkaasletters.
Wat heb je nodig:
- steekvormpjes (in de vormpjes van letters, of iets anders natuurlijk)
- een blok jonge kaas of jong belegen kaas (of een andere lekkere kaas, die je makkelijk kunt uitsteken).
- om te serveren: mosterd
Snijd dikke plakken (iets dunner dan een cm dik) van de kaas. steek met de vormpjes de letters uit. Serveer met mosterd.
Worteltjes met yoghurtdip
Wat heb je nodig:
- een zak snackwortels
- 100 ml Griekse yoghurt
- een handje verse bieslook (fijn gesneden)
- Grof zeezout en peper naar smaak
- 1 teentje knoflook (geraspt)
Meng bovenstaande ingrediënten (behalve de wortels) in een schaaltje door elkaar. Serveer de worteltjes samen met de yoghurtdip
Hartige mini banketstaaf
Wat heb je nodig voor 1 banketstaaf:
- 1 mini rookworst (recht)
- 2 velletjes bladerdeeg
- ei om mee te bestrijden
- witte en/of zwarte sesamzaadjes.
Haal de rookworst uit de verpakking. Laat de velletjes bladerdeeg wat ontdooien en plak ze met een klein overlappend randje aan elkaar. Rol de rookworst in het bladerdeeg en druk netjes aan, zodat het bladerdeeg eerlijk is verdeel. Bestrijk met ei en bestrooi met wat sesamzaadjes. bak de mini banketstaaf in ca. 15-20 minuten af op 200 graden.
Heb je geen zin om een hele plank te bereiden, maar wil je wel een lekker borrelgerecht op tafel zetten? Dan is deze hartige banketletter met kipgehakt, paprika en chorizo een dikke vette aanrader. Onwijs lekker!!