Ik had afgelopen week al een lekker zoet recept gemaakt met pruimen, namelijk een super gemakkelijke pruimencake. Maar de pruimen waren nog niet op, dus ik ben nog verder gegaan met kokkerellen. En jullie kennen me inmiddels, ik ben een mega fan van kaas. En daarom dacht ik.. ik maak een lekkere pruimenchutney voor bij een kaasplankje.
Ik heb al wel eens vaker chutney gemaakt met mango en eentje met speciaalbier, maar deze pruimenchutney is toch wel weer echt heel erg lekker. Waarom? De rode peper maakt hem lekker pittig. Maar het lekkerste vind ik dat deze chutney hartig en zoet tegelijk is. Echt een top recept (al zeg ik het zelf!).
Met deze hoeveelheid maak je een mooi potje vol. Als je hem goed bewaard in een gesteriliseerde pot, heb je er nog veel langer plezier van. En niet alleen in de zomer. En de smaak is dan nog veel voller. Het schaaltje op deze foto heeft het echter niet langer dan week volgehouden, haha! De hoeveelheid die je op de foto ziet, is ongeveer een derde van de totale hoeveelheid.
KAASPLANKTIP: pittige pruimenchutney
Calorieën van 1 pot: 850
eiwit: 7,5 gram
koolhydraten: 173,5 gram
vezels: 8 gram
vetten: 9,5 gram
Ingredients
- 500 gram verse pruimen gehalveerd en ontpit
- 1 teen knoflook fijngesneden
- 1 rode ui gepeld en fijngesneden
- 1 rode peper ontpit en fijngesneden
- 1 cm verse gember geschild en fijngesneden
- 1 el gembersiroop
- 4 kruidnagels
- 1 tl mosterdzaad
- 100 ml rode wijnazijn
- 100 gram bruine basterdsuiker
- een snuf zout
- 1 el olijfolie
Instructions
-
Halveer de pruimen en ontpit ze. Pel de ui en knoflook.
Schil de gember en ontpit de peper. Snijd alles (behalve de pruimen) fijn. -
Verhit een pan op het vuur en doe hier de pruimen en
fijngehakte smaakmakers met wat olie in. Voeg hier ook de mosterdzaadjes, het
zout, de suiker en de kruidnagels aan toe. Ik doe de kruidnagels zelf altijd in
een theezakje, zodat ik ze er later makkelijk uit kan vissen. Kauwen op
kruidnagel is namelijk echt vies. Blijf roeren. -
Na ongeveer 5-10 minuten zullen de pruimen vocht gaan
afgeven. Zet het vuur nu laag en laat het geheel 30 minuten rustig pruttelen. -
Voeg na een half uur de gembersiroop en het azijn toe. Roer
alles weer goed door elkaar en laat het geheel nog ongeveer een uurtje op laag
vuur door sudderen. -
Haal de pan van het vuur, vis de kruidnagels uit de pan en
doe de chutney in een (gesteriliseerde) pot. Probeer hem even te bewaren zodat
de smaken intrekken. Maar ik weet uit ervaring, dat dat moeilijk is. Je kunt
natuurlijk ook een grotere hoeveelheid maken. Dan heb je een beetje voor nu en
een beetje voor later.. Haha!
Als ik 2kg pruimen heb, moet ik dan alle ingrediënten 4x nemen? Lijkt mij een erg lekker recept.
Hoi Sandra, ja dat zou ik wel doen! Dan blijven de verhoudingen hetzelfde! Leuk, laat je me weten of het gelukt is?
Hij staat nog een kwartiertje te pruttelen, maar ik weet nu al dat dit een geweldige chutney wordt. Er zit bij mij nog een handje rozijnen in, dat vond ik bij een ander recept al erg lekker, maar jouw recept smaakt beter.
Hoi Bastiaan! sorry, ik zie je leuke berichtje nu pas, maar wat goed om te horen dat je het lekker vond! En wat een leuk compliment. Al ben ik nu wel geneigd om er ook eens een keer rozijnen doorheen te knallen, haha! Groetjes, Kelsey
Hoi, je noemt in het recept knoflook, maar mis dat bij de ingredienten. Hoeveel teentjes? Ik hoor het graag. grts, Janet
Oeeh, dankjewel! Ik heb het gelijk in het recept aangepast! Ik heb een teentje gebruikt! Liefs, Kel