Als je me een beetje kent, weet je dat ik een groot liefhebber van van het Oeteldonkse carnaval. Toen ik werd gevraagd om een recept te maken voor de Blurp (een Oeteldonks blad), vond ik dat kei leuk. Maar ik eet natuurlijk weinig thuis met de carnaval. En wat ik eet zijn voornamelijk worstenbroodjes, broodjes tartaar (met juin) en frikandellekes. Maar dat zijn niet per se gerechten die leuk zijn om te plaatsen in een blad, haha! Dus besloot ik om een recept voor shakshuka te maken.
Shakshuka is het ultieme katerontbijt (want ja, die heb je met carnaval ook) in de Oeteldonkse carnavalskleuren; rôôd-wit-geel (en een beetje groen). En het werd deze heerlijke shakshuka. Nu de carnaval voorbij is, is dit misschien wat heftig als ontbijt. Dan is het ook onwijs lekker als lunch of avondmaaltijd.
Weet je waar die Oeteldonkse kleuren eigenlijk vandaan komen? Rood en wit zijn de kleuren van de Brabantse vlag en wit en geel zijn de kleuren van de kerk. Want carnaval is natuurlijk een katholieke viering (periode voor het vasten). Zo, weer wat geleerd, haha! Met de groetjes van Bossche Buik.
Shakshuka met runderchipolata
Ingredients
- 3 eieren
- 1 ui
- 2 tomaten
- 1 blik tomaten in blokjes
- 100 g champignons gesneden
- 100 g paprika (mix) gesneden
- 50 g fetakaas
- 1 tl komijnzaad
- 1 el olijfolie
- peper en zout
OPTIONEEL
- 6 mini runderchipolata
- verse koriander
Om te serveren
- naanbrood
Instructions
-
Pel de ui en snijd in fijne stukjes
-
Verwijder de zaadlijsten uit de paprika. Snijd de champignons in plakjes, de tomaten in stukken en de paprika in kleine reepjes.
-
Verwarm een beetje olijfolie in een pan en voeg de ui toe. Snijd intussen de chipolata (als je die gaat gebruiken) in stukjes.
-
Als de ui glazig gebakken is, bak je de chipolata, paprika, champignons, tomaat, komijn en peper mee tot de worstjes gaar zijn.
-
Voeg de tomatenblokjes uit blik toe en laat nog 5 minuten zachtjes koken.
-
Maak in de tomatensaus 3 kuiltjes. Breek in ieder kuiltje een ei en bestrooi met feta en komijnzaad naar smaak. Laat met de deksel op de pan stollen.
-
Serveer warm met naanbrood en koriander. Eet smakelijk!