balkenbrij, bloedworst en Bossche beuling
Bij ons is het van keinds af aon traditie om tijdens de intocht van Sinterklaas balkenbrij, bloedworst en beuling te eten. Maar wat is het eigenlijk?

Al van keinds af aon hebben wij thuis de traditie om op de dag van de intocht van Sinterklaas voor de buis te zitten met een wit broodje balkenbrij of bloedworst. Mijn broertje hield er niet zo van en kreeg dan een broodje poep (roerei met bruine suiker, haha!). Het klinkt allebei niet zo bijzonder lekker, maar ik ben er echt gek op! Vooral een broodje bloedworst met appel. Toen ik in Den Bosch kwam wonen, maakte ik ook nog kennis met Bossche beuling. In deze blog leg ik je uit wat het verschil is en heb ik ook twee recepten voor je met dit Brabantse gerecht.

Links: bloedworst, onder: Brabantse balkenbrij, rechts: Bossche beuling

Balkenbrij is voor mij overigens het eerste wat ik van deze drie gerechten geproefd heb. Dat wij het in de Sinterklaas periode eten is ook helemaal niet zo raar. November is namelijk van oorsprong de slachtmaand. Vroeger werden de dieren geslacht en bleven er naast de grote stukken vlees ook veel stukken restvlees over. Om verspilling tegen te gaan werd er van het restvlees onder andere balkenbrij gemaakt. De populaire kop- tot staartkeuken is dus eigenlijk helemaal niet zo modern. Dit wordt al jaren gedaan!

balkenbrij, bloedworst en Bossche beuling

Balkenbrij

Balkenbrij bestaat dus grotendeels uit restvlees. Maar wat zit er nog meer in? 1 vast recept is er eigenlijk niet. In iedere streek gebruikt men andere kruiden en heeft iedere regio zijn of haar eigen variant. Iets wat in de meeste varianten wel voorkomt is Rommelkruid. Dat is een mengsel van aan aantal specerijen waaronder anijs en zoethout.

Verder maak je balkenbrij van een goede bouillon, vlees en slachtafval (meestal van het varken), boekweitmeel en bloem.

Bossche Beuling

Beuling ziet er uit als een leverworst die je nog moet opbakken. Het is gemaakt van zacht gekookt varkensvlees, rugspek en boekweitmeel. Het vlees wordt gemalen en gemengd met de eigen bouillon, het spek en kruiden. Qua smaak vind ik het wat weg hebben van de balkenbrij, maar ook hier is er niet een recept voor. Het deeg wordt in een darm gegaard tot een kerntemperatuur van 78 graden Celsius. Je koopt het aan een stuk. Thuis worden er plakjes van gesneden en bak je het krokant in de pan.

Bloedworst

Ook bloedworst is een bijproduct van de slacht dat voor in de herfst wordt gemaakt. Bloedworst is een product dat in heel de wereld eigenlijk al bekend is. Het is een worst die gewoonlijk bestaat uit een mengsel van bloed (meestal van het varken),vet of reuzel, spek, kruiden en vulmiddelen. Dit hangt er een beetje vanaf wat voor worst er van wordt gemaakt. Bij bakbloedworst wordt bijvoorbeeld ook weer meer boekweitmeel toegevoegd.

In Suriname heb ik ook wel eens bloedworst geprobeerd. Daar wordt de worst in een darm gedaan en gekookt. Dat heeft een heel andere smaak dan de bloedworst die wij hier in het zuiden van het land kennen. In Engeland wordt bloedworst black pudding ( niet te verwarren met een Christmas pudding, haha) genoemd. Dat is namelijk écht iets heel anders.

Ken je het nog niet of heb je er nu spontaan trek in gekregen? Dan heb ik hieronder nog wat leuke recepten voor je met balkenbrij of bloedworst. Al vind ik balkenbrij met mosterd en ketchup, of bloedworst met een appeltje gewoon al mega lekker op een wit broodje!

About Post Author