Dit platte olijvenbrood is echt ideaal om klaar te maken voor bij de borrel of als bijgerecht. Ik heb een tijdje geleden voor mijn ouders gekookt, en wilde er een lekker broodje bij serveren. Ik maak wel vaker platbrood van Griekse yoghurt, maar wilde er nu eens wat speciaals van maken. Daarom ging ik voor een gevulde variant. Lekker met kaas en olijven.
Het brood is super lekker door de truffelolie. Ik koop deze truffelolie altijd in de markthal. Je kunt natuurlijk ook gewoon een goede olijfolie gebruiken, maar truffelolie geeft het brood nét dat beetje extra. Ik heb ook Kalamata olijven gebruikt. Zwarte olijven kun je ook goed gebruiken, maar de Kalamata olijven vind ik wat lekkerder van smaak.
Super leuk om dit brood te serveren met bijvoorbeeld het kerstdiner!
Wat heb je nodig voor 1 olijvenbrood?
– 350 gr zelfrijzend bakmeel
– 300 ml Griekse yoghurt
– 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt.
– 1 citroen, schoongeboend
– 100 gr Kalamata olijven.
– een snuf zeezout
– twee takjes verse rozemarijn
– 1 el (witte) truffelolie
1 tl bakpoeder
Verwarm de oven voor op 200 graden. Rasp de gele zest van de citroen, rasp de kaas en snijd de olijven in ringetjes.
Doe de bakbloem, het zout, de Griekse yoghurt en de bakpoeder in een kom en meng dit met de helft van de kaas, de helft van de olijven, de blaadjes van 1 takje rozemarijn en de citroenzest. Kneed de ingrediënten tot een stevig deeg. Als het deeg te veel plakt, kun je je handen met wat meel bestuiven. Dan werkt het makkelijker.
Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een lap van ongeveer 1 cm dik. Bestrooi het olijvenbrood met de rest van de kaas en de olijven en leg het andere takje rozemarijn in het midden neer. Bak het olijvenbrood in ongeveer 15 minuten gaar in de oven.
Bestrooi het brood met de truffelolie en eventueel wat extra zeezout.