Het was weer eens tijd voor het jaarlijkse uitje van mijn zusje Aimy en mij. En deze keer hadden we het idee om het noorden van het land eens te verkennen. Wadlopen in Pieterburen. Een activiteit dat voor mij een ietwat geitenwollen sokken gehalte heeft, maar wel echt iets is wat je gewoon een keer gedaan moet hebben.
En het is echt kei leuk. Pieterburen is echt onwijs klein, dus deze Travel Guide heb je zo doorgewerkt, maar het is super leuk om op je to-do list te zetten. Of je nou echt de Waddenzee gaan oversteken, of een wandeling gaat maken inclusief overnachting, het wordt gegarandeerd een uitje met verse vis, frisse lucht en een geweldig uitzicht.
Een stukje informatie over wadlopen in Pieterburen
Wadlopen is een sport in de Waddenzee waar eigenlijk iedereen in goede gezondheid aan kan deelnemen. Tijdens het wadlopen passeer je zandbanken, slikvelden, kwelders en geulen. Soms gaat het lopen lekker soepel, maar soms zak je tot je knieën of middel wel in het slik of water. Je wandelt eigenlijk altijd met een ervaren gids.
Voor de wandeltochten hoef je geen ervaring te hebben. Om de langere tochten en oversteken naar de waddeneilanden te kunnen maken, is het wel handig om een goede conditie te hebben, want dit kan best wel zwaar zijn.
Wanneer kan je wadlopen?
Wadlopen is mogelijk als het laagwater is. Dit is om de 12 uur en 25 minuten per dag. Dit betekent dat het iedere dag op een ander tijdstip een gunstige wandeltijd is. Je kan in alle seizoen wadlopen, dus zelfs in de winter.
Wat voor kleding moet je aan tijdens het wadlopen?
Om te kunnen wadlopen moet je je aan een aantal kledingvoorschriften houden. Die voorschriften zijn natuurlijk enigszins afhankelijk van het weer, maar lopen in een korte broek en/of zwembroek is het prettigst. Lange kleding kan door het water zwaar en nat worden, waardoor het gaat schuren.
Daarnaast is het verplicht om hoge veterschoenen te dragen. Geen wandelschoenen, maar het liefst gympen, die goed om je enkels sluiten. Dit voorkomt dat de schoenen niet uitglijden of in het slik blijven steken als je vast komt te zitten. Het is ook mogelijk om speciale wadloop schoenen te huren.
Als je je camera of telefoon meeneemt, zorg dat dan hij beschermd is, voor als je in het water of slik valt.
Wat kost wadlopen?
Je kunt er voor kiezen om enkel een tocht te boeken en dat kost €17,50 (prijzen onder voorbehoud). Omdat op en neer reizen vanaf Den Bosch niet heel gunstig is, hebben wij een 2-daags arrangement geboekt met lunch, wadlopen, diner en een overnachting incl. ontbijt. Verderop in de blog kan je zien waar we hebben geslapen.
Hoe kom ik in Pieterburen?
Met de auto
Het gemakkelijkste om naar Pieterburen te komen is met de auto. Als je gaat wadlopen moet je ook met de auto naar het startpunt bij de dijk, dus het sowieso fijn als je dan zelf een auto hebt. Heb je overigens niet, dan kan je vaak wel met een gids meerijden.
Met het ov
Je kan natuurlijk ook met het ov naar Pieterburen. Je neemt dan de sprinter van Groningen naar Winsum. Vanaf daar rijdt er een bus (lijn 68) die op Pieterplein in Pieterburen stopt.
Bezienswaardigheden en activiteiten in Pieterburen
Wadlopen
Ja, dit ligt natuurlijk voor de hand, maar dit is gewoon een van de plekken waar je erg mooi kan wadlopen. Als je hier dan een bezoek aan brengt, is dit echt een aanrader.
Aimy en ik hebben een wandeling met gids van 2,5 uur gedaan aan het einde van de middag. Hierdoor konden we vooraf lunchen en hadden we na het wandelen de overnachting. Je kan er ook voor kiezen (afhankelijk van de dag) om de overnachting vooraf te doen en de volgende ochtend te wandelen. Dit is dus afhankelijk van hoe laat het eb is, zoals ik eerder had beschreven.
Wij vonden het zelf relaxter om eerst te wandelen en dan de volgende ochtend lekker rustig aan te doen.
Het was erg leuk om te doen. Er waren zeker stukken die echt wel even zwaarder waren om te lopen, maar als je eenmaal door de slikvelden heen bent, kom je bij de zandbanken uit en hier kan je goed lopen en mooie foto’s maken.
Ik zou dit zo nog eens kunnen doen. Misschien dan een langere wandeling naar een waddeneiland.
Sint-Petruskerk
De kerk in Pieterburen uit het begin van de 15e eeuw is ook een bezoekje waard. Uniek is het prachtige houtsnijwerk door beeldsnijder Anthonie Wallis.
Botanische tuin: Domies Toen
Maak een wandeling door Domies Toen (de tuin van de dominee). De tuin is in 1880 aangelegd. Toen in 1960 de pastorie werd afgebroken, is de tuin bewaard gebleven en in het voorjaar bloeien er bijna alle stinzenplanten van Nederland, in de zomer staan de bloemenweiden in bloei en er is ook een kruidentuin.
Start- of eindpunt van het Pieterpad
Ben jij een fanatieke wandelaar en wil je het Pieterpad lopen? Dat is een route van 501 kilometer door Nederland die begint bij Pieterburen en eindigt in de Sint-Pietersberg in Maastricht, onderverdeeld in 26 etappes. Je kan de route natuurlijk ook andersom lopen, waardoor je eindigt in Pieterburen.
Zeehondencentrum Pieterburen
Het Zeehondencentrum helpt zeehonden en hun leefgebied, UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Hier wordt er voor gezorgd dat zeehonden niet in de problemen komen. Als dat toch gebeurt, worden ze opgevangen en verzorgd. Je kan een kijkje nemen in de crèche en bij de expositie.
Hotspots in Pieterburen
Grand café Waddengenot
In het Grand café kan je een hapje eten, maar het is ook de plek om lekker te borrelen of bij te komen van het wadlopen met koffie en gebak. Grand Café is de ontmoetingsplek voor dorpsbewoners, Pieterpad wandelaars, wadlopers en toeristen.
Vegetarisch Tuincafé Bertje Jens
In het voormalig godsdienstgebouw, waar de theeschenkerij van Domies Toen zat, kan je nu heerlijk zitten bij het vegetarische Tuincafé Bertje Jens. Het café is vernoemd naar een van de vrouwen die in 1970 het Pieterpad hebben bedacht, Bertje Jens uit Groningen.
Je kan hier terecht voor koffie met gebak of lunch en zo nu en dan wordt er ook een diner georganiseerd. Hier moet je wel echt voor reserveren.
Restaurant Waddengenot
Dit restaurant zit in een monumentale boerderij die dateert uit 1860. Wij hebben hier zowel geluncht als gedineerd en het was erg lekker. Ze werken hier met lokale producten en het ziet er ook gewoon heerlijk uit. Uiteraard hebben wij voornamelijk vis gegeten, want dat kan hier gewoon goed.
Restaurant Waddengenot is overigens ook het start- of eindpunt van het Pieterpad.
Overnachten in Pieterburen
Dorpslogement Pieterburen
Aimy en ik verbleven in het Dorpslogement Pieterburen. Dat zit recht tegenover het zeehondencentrum. er zijn budgetkamers met een gedeelde badkamer op de gang, maar wij hadden een gewone kamer met een eigen badkamer. De eigenaren waren erg vriendelijk en het ontbijt was de volgende ochtend ook helemaal prima. Zeker voor een nachtje en qua prijs/kwaliteit, was dit en goede locatie.
Waddengenot hotel en vakantiehuizen
Waddengenot heeft ook aanbod in hotelkamers en vakantiehuizen (voor groepen) die je kunt boeken. Deze vind je hier.
Dagtrip naar de stad Groningen
Als je toch 1 of meer nachten in Groningen blijft, is het net zo leuk om ook een dag naar Groningen stad te gaan. Bezoek het museum, doe een rondvaart, ga lekker shoppen of wandel door de mooie straatjes. Dit was deze keer ook ons plan, alleen het was zo’n slecht weer, dat wij zijn doorgereden naar de IKEA, haha.
Hier kan je de tips voor Pieterburen vinden: