Ik ben echt gek op pruimen en nu het zomerseizoen in volle gang is, zijn ze ook overal ruimschoots te verkrijgen. Zo had ik afgelopen week twee kilo pruimen bij elkaar gesprokkeld, voor maar 2 euro. Maar dat zijn stiekem onwijs veel vruchten, haha! Dus besloot ik er maar iets lekkers mee te bakken. Ik heb al eens eerder een pruimencake gemaakt, maar deze cake is nog nét iets eenvoudiger en met minder ingrediënten. Ideaal dus.
Je moet zelf even kijken hoeveel pruimen er in je gebak passen. Ik prop mijn pruimencake echt helemaal vol, omdat de steenvruchten toch nog krimpen in de oven en de cake zal rijzen. Dus als het aan mij ligt is in dit geval, more is more.. haha!!
Deze cake kun je de volgende dag ook nog gewoon lekker eten. Ik heb hem in de koelkast bewaard, maar daar wordt hij wel wat steviger van. Haal hem op tijd uit de koelkast en laat hem iets meer op kamertemperatuur komen voor je hem serveert. Als hij de volgende dag überhaupt haalt, haha! Hier lukte dat niet.
Deze cake is geschikt voor ongeveer 8-10 personen.
makkelijke pruimencake met verse pruimen
calorieën per portie: 370
eiwit: 6,2 gram
koolhydraten: 47,2 gram
vezels: 0,5 gram
vetten: 18,6 gram
Ingredients
- 1 kg verse pruimen
- 3 eieren
- 150 g ongezouten roomboter + extra om de vorm in de vetten
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 150 g fijne kristalsuiker
- 1 tl vanille extract
Instructions
-
Verwarm de oven voor op 160 graden. Was de pruimen en
halveer ze. Verwijder de pit. Dit gaat het
makkelijkst als de pruimen al een beetje rijp zijn. Bij jonge pruimen
zit de pit heel stevig vast. -
Klop de boter luchtig met een handmixer en voeg het vanille-extract, de suiker en de eieren eraan toe.
Als alles goed gemengd is, zeef je de bloem erboven en roer je het geheel tot
een luchtig, egaal beslag. -
Verdeel ongeveer 2/3 van het beslag over de met boter
ingevette springvorm. Dit lijkt veel, maar de pruimen zullen tijdens het bakken
nog naar beneden zakken. Probeer zoveel mogellijk pruimen in de cake te leggen.
Bedek de cake met de rest van het beslag. -
Bak de cake in 60 minuten gaar en goudbruin. Met een
satéprikker kun je controleren of de cake gaar is. Als je de prikker in de cake
prikt en hij komt er droog uit, dan is je cake gaar. Doe de controle wel pas na
een uur, want als je de oven eerder openmaakt, kan de cake inzakken en dat wil
je niet. -
Laat de cake iets afkoelen, voor je hem uit de springvorm
haalt en serveert. Strooi er eventueel als garnering nog wat (riet)suiker
overheen. Serveer de cake koud of lauwwarm met slagroom, een bolletje ijs, of
bij de koffie! Echt mega lekker!!
Waar haal jij het liefst je groenten en fruit? Ik koop eigenlijk wekelijks mijn verse boodschappen op de markt in Den Bosch.
Welke maat vorm gebruik jij voor deze cake?
Hoi! Ik heb hier een springvorm van 24cm voor gebruikt :D. Liefs, K
Ik zie niet wanneer je de suiker gebruikt. Neem aan bij de boter
Hoi Jet, Klopt! dankjewel voor de oplettendheid. Heb het meteen aangepast!
Hey, heel lekker maar iets te veel pruimen en daardoor te smeuïg, vind ik. Je vergat in punt 2 de kristalsuiker te vermelden. Is overigens ook lekker met rietsuiker maar vandaar mss ook de smeuïgheid. Een aanrader dit recept ! Merci
Hoi Luc, Dankjewel voor de oplettendheid! Het is inmiddels aangepast! 😀
Kan deze cake ook met verse pruimen die ik ik heb diepgevroren? Alvast bedankt voor je reactie!
Hoi Chris, Sorry, ik zie je berichtje nu pas! ik gebruik altijd verse pruimen. Ik moet zeggen dat ik het ook nog nooit heb geprobeerd met diepgevroren. Wellicht heb je het zelf al wel getest! Laat je me weten hoe dat was?
Hoi , heb de baktijd en temperatuur aangepast naar 180 graden in 50 min.
Hij was super lekker en niet te droog.
Heerlijke Cake! Ik had nog niet zoveel rijpe pruimen in m’n boompje, dus heb ik rode druiven er aan toegevoegd. Ook super lekker.
Hee dat klinkt als een leuke en lekkere variatie!! Fijn dat het heeft gesmaakt!! En dankjewel voor je berichtje ❤️
Dankjewel! Ik maak deze cake 1x per jaar als er volop pruimen zijn, een heel fijn recept!
wat onwijs leuk om te horen!! dankjewel!