Bij de poelier waar ik mijn kip altijd koop hebben ze, soms ook andere mooie producten die ik wat minder snel zou bereiden. Zo ook konijnenbout. Ik wilde dit altijd al eens maken, maar was best wel bang dat het droog zou worden of finaal zou mislukken. Maar met een beetje hulp van Pinterest tips en de Allerhande heb ik een lekker receptje voor elkaar gekregen, waarbij de konijnenbouten niet droog worden en de pan het liefst wil uitlikken (sorry, slechte gewoonte haha!).
Ik ben sowieso een onwijze fan van koken met alcohol. Nou heb ik onlangs natuurlijk weer een lekker potje stoofvlees gemaakt met speciaalbier, maar koken met wijn doe ik ook erg graag. En ik kan je vertellen, dit is een heerlijk gerechtje om met kerst op tafel te zetten.
winterse gestoofde konijnenbout in rode wijn
Ingredients
- 4 konijnenbouten
- 300 gram sjalotten
- 50 gram roomboter ongezouten
- 3 takjes verse tijm
- 100 gram magere spekreepjes
- 300 ml volle rode wijn het liefst passend bij konijn
- 380 ml wildfond
- 2 el maizena
- 3 el water
- 1 kaneelstokje
- 3 el appelstroop
- zout en peper naar smaak
Instructions
-
Dep de konijnenbouten droog met keukenpapier. Pel de sjalotten en snijd ze in vieren. Verhit de boter in een pan met een dikke bodem. Bak de konijnenbouten op een middelhoog vuur, totdat ze aan de buitenkant mooi bruin zijn.
-
Neem de bouten uit de pan en bestrooi ze met wat zout en peper. Niet te veel, want de fond is ook al zout. Laat het vet in de pan.
-
Bak de sjalotten met de spekreepjes in het achtergebleven vet op een middelhoog vuur. Schenk na een minuut of 5 de wildfond en de wijn erbij. Breng het geheel aan de kook. Voeg nu de konijnenbouten, het kaneelstokje en de takjes tijm toe en laat het geheel zo'n 2,5 uur stoven in de pan met de deksel erop.
-
Neem de konijnenbouten uit de pan. Maak in een schaaltje een glad papje van het water en de maizena. Voeg deze met de stroop aan de saus toe en laat het geheel inkoken tot hij wat is ingedikt.
-
Leg de konijnenbouten nog een keer in de saus en verwarm deze nog kort mee. Heerlijk bij een bordje andijviestamppot of bij gebakken aardappels met groente.
TIP: ben je niet zo van de konijnenbout? Met dit recept kun je ook gewoon kippenbouten gebruiken. Dat is ook lekker.
Voor nog meer recepten met wijn, klik je hier…
Recept was heel goed, maar konijnen bouten konden wel wat meer zout en peper hebben. De bouten waren super zacht, maar toch wat flauw.
Hoi Rolinka, leuk om te horen! Ja ik kook zelf eigenlijk bijna altijd zonder zout of peper. Een snuf is voor iedereen natuurlijk anders! Dankjewel voor de tip!
Moet de wildfond verdund worden met water of gewoon meteen uit de pot?
Ga het nl. maken voor de kerst!
Groeten, Anke