Nog niet zo lang geleden heb ik mijn allereerste red velvet cake gegeten. Je hoorde iedereen er over en op pinterest word je er mee dood gegooid, dus ik moest en zou een stukje proeven. De combinatie tussen de chocoladesmaak van de cake en de creamcheese frosting is echt hemels. Natuurlijk wilde ik er daarom ook een maken.
In de naam van de cake zit het hem al, de cake hoort rood te zijn. Nou heb ik verschillende recepten opgezocht en zelf een red velvet geproefd waarbij de kleur van de cake nogal verschilt. de ene is echt knalrood, de ander dieprood, brandweerrood of bijna bruin. En wat blijkt, het hangt echt van de samenstelling van je beslag af. Veel mensen gebruiken witte bloem, witte suiker, en rode kleurstof. Ja, kijk. Hier krijg je natuurlijk een helderrode kleur van. Maar is dat wat je wilt? Ik ga namelijk meer voor smaak, en ik ben persoonlijk ook niet zo weg van de flesjes kleurstof.
Ik had gelukkig ook gelezen dat je de cake kunt kleuren met bieten. Nou die heb ik bijna standaard in huis, dus dat was helemaal top. Ook las ik dat de kleur ook best afhangt van de hoeveelheid cacao die je er in stopt. Dit is een eerste poging mensen, dus ik ben sowieso al blij met het resultaat. Hij is wat aan de bruine kant, maar ja, ik ben nou eenmaal een liefhebber van pure chocolade, dus ik heb er een lepel meer cacao bij gedaan en als extraatje een shotje espresso. Volgende keer mag hij wat roder, maar voor nu was hij meer dan geslaagd. En dan ben ik nog niet eens begonnen over de frosting.. HEAVEN!!
Wat heb je nodig voor ca. 8 personen?
voor de cake:
– 2 grote, rijpe bananen
– 150 gr amandelmeel
– 50 gr havermout
– 150 gram rauwe biet (dit is ongeveer één biet)
– 2 el cacaopoeder
– 3 dadels
– 2 el honing
– 2 tl bakpoeder
– 3 eieren
– 1 shotje espresso (optioneel)
Voor de roomkaasfrosting:
– 200 gr monchou
– 75 gr ongezouten roomboter
– 125 gr poedersuiker
– 1 tl vanille extract
Voor de topping:
– 2 kerst zuurstokjes van pepermunt (in stukjes gehakt)
– kokosrasp
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een taartvorm (20 cm doorsnede) in met bakingspray (of een beetje boter).
Doe de banaan, de eieren en de biet in de keukenmachine en mix dit tot een gladde puree. Voeg nu de rest van de ingrediënten erbij en mix alles goed door tot een glad beslag.
Giet het beslag in de vorm en bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar. Prik er voor de zekerheid een satéprikker in tegen het einde aan. Als de prikker er zo goed als schoon uitkomt, is de cake gaar!
Laat de cake nu goed afkoelen voor je verder gaat.
Neem een kom en mix de roomkaas, boter (die beiden op kamertemperatuur zijn) en vanille extract goed door elkaar. voeg er steeds een beetje poedersuiker bij en mix het geheel tot je geen klontjes meer hebt. Laat de frosting nu 2 uur opstijven in de koelkast.
Als de cake is afgekoeld snijd je hem vanaf de zijkant in en helemaal door, zodat je twee ongeveer even dikke lagen cake hebt. Snijd eventueel de bolling van de cake af zodat hij mooi recht wordt (ik vind dat zonde van de cake, dus ik laat het lekker zitten). haal de bovenste laag er voorzichtig af en besmeer op de onderste laag ongeveer 1/4 deel van de roomkaasfrosting. Leg nu de bovenste laag van de cake er weer op en besmeer de cake nu helemaal rondom met de rest van de frosting. Hij hoeft niet glad te zijn, maar zorg wel dat er overal evenveel op zit.
Garneer de taart met de kokosrasp en het zuurstokgruis.
Wat een feestelijke taart. En hij is lekker. Mocht je tips hebben voor een nog rodere kleur, maar dan zonder de kleurstof, laat hier een reactie achter!! Alle tips zijn welkom.
Liefs,
#Kuukskes