jubileum diner la folie zaltbommel
Restaurant La Folie viert dit jaar haar 10e verjaardag. Speciaal om dit te vieren kun je de komende dagen genieten van een tinnen jubileumdiner.

21 oktober dit jaar bestaat Restaurant La folie in Zaltbommel haar 10e verjaardag. Gedurende 10 maanden zullen er diverse events en acties georganiseerd worden om dit tinnen jubileum. Om het feest groots te openen, vond er een tien-gangen diner plaats in de Gasthuiskapel. Maar dat is niet het enige. De komende week kun je nog genieten van het jubileumdiner, waarin 5 van de feestelijke gerechten terugkomen. Ik mocht er afgelopen week, samen met een vriendin komen proeven. En wat wij ervan vonden, lees je hier.

Restaurant La Folie

Zaltbommel is een prachtige, historische vestingstad dat aan de Waal ligt. Midden in het oude centrum kun je restaurant La Folie vinden. Joris en Lieke Kerkhofs zijn sinds oktober 2008 de eigenaren van het sfeervolle, mooie restaurant. Omdat Zaltbommel op 5 minuten van de A2 en vlakbij een treinstation ligt, is La Folie een gunstige plek om samen te komen met (zaken)relaties, familie of vrienden. Zowel voor de lunch als voor diner kun je er terecht. Met name overdag is het een heel geschikte plek voor zakelijke lunches. Daarbij kun je ervoor kiezen om voor een verrassingsmenu te gaan, of a la carte te eten.

 

Het jubileumdiner

la folie zaltbommel

Het menu dat wij in het restaurant geserveerd kregen, bestond uit drie amuses, een voorgerecht, twee tussengerechten, een hoofdgerecht en een dessert. Daar zat in principe ook een wijnarrangement bij. Wij gingen echter voor een alternatief, omdat we allebei geen alcohol dronken.

Nou heeft la Folie een mooie samenwerking met S. Pellegrino. En om eens goed “out of the box” te denken, is er een arrangement ontwikkelt van alcoholvrije cocktails, die passen bij de gerechten uit het menu.  Want S. Pellegrino heeft natuurlijk niet alleen lekker tafelwater, maar ook lekkere fruitdranken. Het klonk mij in ieder geval allemaal als muziek in de oren.

Amuses

welkomstbites la folie zaltbommel

Bij binnenkomst kregen we al snel een aperitief aangeboden met twee kleine welkomst bites. Wat ik hier heel heel tof aan vond, was de presentatie. Zo werd bijvoorbeeld het gerechtje van kippenhuid met kippenlever en een crème van vadouvan geserveerd in een schaal met maiskorrels. Dat zag er erg mooi uit.

De amuses zagen er ook erg mooi uit. Ik vond met name het gerechtje met de meloen, die op verschillende manieren bereid was, erg lekker. De combinatie van ham, meloen en mozzarella, is in principe niet nieuw, maar door de verschillende bereidingen en de toevoeging van zwarte kardemom, kreeg het gerecht toch echt een verrassende smaak.

Bij het andere gerechtje vond ik de combinatie van de mossel met de ingelegd jalapeno erg verrassend. Heel anders dan het eerste gerechtje, maar ook erg lekker.

Voorgerecht

voorgerecht la folie zaltbommel voorgerecht la folie zaltbommel

Het voorgerecht was een mooi gerechtje van zeebaars, een salade van Noordzee krab, een kwartelei en spaghetti van snijboon. De kappertjes en de groene appel zorgden ervoor dat het gerecht heel fris werd. Ik vond ook de bereiding van de snijboon heel lekker. Een mooie start van het diner.

Bij het voorgerecht kregen we een alcoholvrije cocktail van S. Pellegrino acqua tonica met Seedlip gin. Van Seedlip ben ik sowieso een fan, dus dit was gelijk een goede start.

Tussengerecht

tussengerecht la folie zaltbommel tussengerecht la folie zaltbommel

Het tweede gerecht was een zacht gegaarde schelvis met langoustine, zwarte bonen, gestoofde prei, bospeen en tom ka kai saus. Wat ik hier heel leuk aan vond was de suggestie die werd gewekt d.m.v. de presentatie. Dat worteltje dat je op het bord ziet liggen, was een sausje. Heel tof gedaan.

Bij het eerste tussengerecht kregen we een alcoholvrije mojito. Ik vond de combinatie wel lekker. De zoete, lichtfrisse smaak ging mooi met de vis.

tussengerecht la folie zaltbommel tussengerecht la folie zaltbommel

Het volgende gerecht was een van mijn favoriete gerechten van de hele avond. Gebakken coquilles met gerookte paling, aardpeer op verschillende manieren bereid, paddenstoelen en dashi bouillon. Wat ik hier zo onwijs lekker aan vond en tegelijkertijd ook verrassend, was de wildsmaak die dit gerecht had. De kruidige dashi en de paddenstoelen gaven het gerecht een heel herfstachtig gevoel, maar ging echt heel goed samen met de vis. Het donkergroene dat je op de paddenstoelen zit, zijn algen. Die gaven de paddenstoelen niet alleen smaak, maar kleurden ook mooi in de bouillon.

Het enige wat ik hier minder lekker aan vond was het drankje dat wij erbij kregen. Dit was een alcoholvrije aperol spritz. Ik vond het drankje echt te bitter voor bij het gerecht. Later werd ons verteld dat het ook best lastig was geweest om een geschikt drankje te vinden. Ook bij het wijn arrangement. Dit komt doordat er zowel vis- als wildsmaken in terugkomen. Een combinatie, die je niet zo snel ziet.

Hoofdgerecht

hoofgerecht la folie zaltbommel

Het hoofdgerecht was ook een duidelijke favoriet in het menu. de gebraden herten rug filet was erg mooi gegaard en ging heerlijk samen met een jus van 5 spices. Daarbij kregen we ook een rouleaux van herten rendang en boerenkool, gegarneerd met krokante boerenkool, spruitjes en ui. De uien waren erg mooi bereid en rendang van hert, was een aangename verrassing. Daarbij vond ik het erg leuk dat we ook boerenkool geserveerd kregen, omdat het die dag toevallig ook Nationale Boerenkooldag was.

Wat mij sowieso bij de gerechten opvalt, is dat er veel gebruik wordt gemaakt van Aziatische invloeden en umami. Daar maak je mij sowieso erg blij mee, want ik ben gek op Aziatisch eten.

hoofdgerecht la folie zaltbommel

We kregen hier trouwens een erg lekker drankje bij van S. Pellegrino met sinaasappel, gember en zwarte kardemom. Een hele lekkere combinatie. En super eenvoudig ook om thuis eens te maken.

Dessert

dessert la folie zaltbommel

Tot slot kregen we nog een dessert. als eerbetoon aan het 10-jarig bestaan kregen we een “tinnen” walnoot van walnoten en chocolademousse, met een tarte tatin van peer, roomijs van Zeeuwse roomboterbabbelaars en karamel. Nou ben ik normaal niet zo van de zoete desserts, maar dit was wel echt heel lekker. Je proefde de walnoten erg goed terug en dat ijs was echt heel lekker.

Daarbij kregen we ook een onwijs lekker drankje van perensap met peer, kaneel, hazelnoot olie en steranijs. Dit ging super goed samen met het gerecht, omdat de peer ook terugkwam in het dessert zelf. Zowel in de taart als in de garnering op het bord. Leuk detail trouwens, ze maken de cocktails aan tafel. Zo kun je goed zien welke elementen er in je glas worden gedaan.

Conclusie

Wij hebben een onwijs leuke avond gehad. Het eten was heerlijk, de drankjes waren erg verrassend en lekker en we zijn onwijs vriendelijk geholpen. Enthousiaste mensen die vanuit hun passie staan te werken en dat is terug te zien in de gerechten. De presentatie op de borden is ook echt heel mooi en de elementen op het bord zijn zowel klassiek, als verrassend. Ik kom graag nog eens eten, maar dan wel met het bijpassende wijnarrangement. Want dat is uiteindelijk toch wel echt heel lekker.

Maar ik vind het dus wel echt heel goed om te zien, dat er echt rekening gehouden wordt, met mensen die geen alcohol drinken. Dat zie je sowieso wel meer, maar een heel arrangement had ik nog niet eerder gezien. Heel fijn.

Het tinnen jubileumdiner wordt nog een paar dagen geserveerd. ben je nu wel heel benieuwd geworden, wil je op de hoogte blijven van andere events die dit jaar worden gehouden, of wil je gewoon lekker een hapje eten bij restaurant La Folie? Klik dan even hier om de website te bezoeken.

Restaurant La Folie kun je hier vinden:

About Post Author