Ik had natuurlijk beloofd om meer Indische gerechten te posten. Nou vertelde mijn oma dat bruine bonen eigenlijk Surinaams zijn en niet Indisch. En ik zal mijn oma dan maar op haar woord geloven (ook al staat het recept in een Indisch kookboek) want die weet het vast beter dan ik.
Dit recept voor sambal goreng bruine bonen met spek is echt een super lekker bijgerecht voor bij een Indische rijsttafel. En het is super eenvoudig om te maken!
Sambal Goreng bruine bonen met spek
Ingredients
- 3 el gesneden ui
- 1 teen knoflook fijngesneden
- 1 tl trassi (lekker stinken)
- 1 tl laos
- 1 tl Javaanse suiker
- zout naar smaak
- 100 g mager rookspek in blokjes
- 1 el olie
- 1 blik gekookte bruine bonen uitgelekt
- asem ter grootte van een walnoot
- 1/8 blok santen
- 1 spriet citroengras
Instructions
-
Wrijf de ui, knoflook, sambal, laos, suiker het het zout met elkaar tot een brij (of mix het lekker in de keukenmachine. Dat scheelt een hoop traanogen en janken).
-
Bak het spek met de olie zachtjes, zodat het vet eruit kan lopen, maar de spek niet te hard wordt. Haal daarna het knapperige spek uit de pan. Voeg de kruiden en de uien aan het bakvet toe en bak net zo lang tot de uien geel zijn.
-
Voeg nu de bruine bonen aan het mengsel toe, doe er de santen bij en het asem-water van de asem met 4 el kookwater. Kneus de spriet citroengras en voeg deze als laatste toe.
-
Stoof het geheel tot de olie uit de santen boven komt drijven. Roer voor het opdienen het gebakken spek doorheen.