Ik vind het heerlijk om soms eens iets heerlijk ongezonds te bakken. Zeker als het van dat druilerige weer is, zoals de laatste tijd. En deze speculaascake is niet alleen super lekker voor nu, maar ook nog heel geschikt als Sinterklaas traktatie. En laat de goedheiligman nou binnenkort het land weer binnenvaren. Ideaal! Het recept is ook niet erg moeilijk. Ik heb een hoop met de keukenmachine gedaan, maar je zou natuurlijk het beslag ook met de handmixer kunnen maken. Ik ben alleen gewoon behoorlijk verslaafd aan mijn keukenmachine.
speculaascake met appel - herfstfavorieten
Ingredients
Voor de cake
- 200 g roomboter op kamertemperatuur
- 100 g donkere basterdsuiker
- 4 eieren
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 2 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl kaneel
- 100 g amandelspijs in brokjes
- 100 g speculaas in stukjes
Voor de appel topping
- 1 klontje roomboter om in te bakken
- 4 tl donkere basterdsuiker
- 3 stevige appels in blokjes
- 100 g speculaas in stukjes
Instructions
-
Verwarm de oven voor op 160 graden. Mix de roomboter (op kamertemperatuur) met de donkere basterdsuiker tot een romig geheel. Voeg dan één voor één de eieren toe en vervolgens het zelfrijzend bakmeel. Mix het geheel tot een glad beslag.
-
Voeg het koekkruiden, de kaneel en het spijs toe. Mix nog even door en voeg dan de stukjes speculaas toe aan het beslag. Roer de stukjes speculaas door het beslag heen.
-
Giet het beslag nu in een met bakpapier beklede bakvorm en bak de cake in 50 minuten gaar.
-
Maak intussen de topping met appel. Snijd de appels in stukjes (Ik heb de schillen eraan gelaten, maar je kunt de appels eerst ook schillen). Smelt de boter in een pannetje en bak de stukjes appel met de suiker gaar. Als de cake klaar is, verdeel je de appelstukjes en de stukjes speculaas over de cake.
Voor nog meer lekkere cake of kuukskes, moet je even hier kijken:
- feestelijke sinaasappel- pompoencake
- Havermoutkoeken met appel en cranberry’s
- Gemberkuukske met Roogeeze India Red Ale