Ik ben echt dol op tahoe. Vroeger als kind vond ik het echt vreselijk als het moest eten. van die vierkante blokjes die heel zacht waren en tussen je sperzieboontjes verstopt zaten. Ik vond ze altijd wat zurig smaken. Sinds een tijdje eet ik het eigenlijk heel regelmatig. de truc is om de vegetarische blokjes heel goed te marineren.
In dit recept heb ik een boemboe gemaakt van Balinese kruiden. Veel kruiden zijn overigens hetzelfde in de Indische keuken. Veel ui, knoflook, gember en kurkuma zie je terug. In dit recept schrijf ik over koenjit. Dat is Indisch voor kurkuma. Ik vind de namen voor de kruiden soms ook nog vrij verwarrend en moet het soms echt voor de zekerheid even googelen. daarom zal ik in de recepten de “bekendere” naam erbij zetten, zodat je precies weet wat je nodig hebt. Dit recept is trouwens heerlijk bij witte rijst, of bij kleefrijst (lontong).
Wat heb je nodig voor ca. 3-4 personen?
– 1 blok tahoe
– 4 el olie
– 1/6 blok santen (geconcentreerde kokos)
kruiden:
– 2 kleine witte uien, gesnipperd.
– 2 teentjes knoflook, gesnipperd
– 2 tl sambal oelek
– 5 kemiri’s, gepoft
– 1 tl koenjit (kurkuma)
– 1 tl gemberpoeder
– 2 tl gula djawa (Javaanse suiker)
– zout
– 1 el ketjap manis
Snijd de tahoe in kleine dobbelsteentjes van ca. 2 cm. Dep de tahoe eerst even droog met wat keukenpapier, om spatten te voorkomen. Verhit wat olie in de pan en bak de tahoe tot hij mooi goudgeel wordt. Laat de blokjes uitlekken.
Wrijf de uien, knoflook, sambal, kemiri’s, koenjit en suiker met wat zout tot een brij. Ik heb het geprobeerd om het in de vijzel te doen, maar ik was zo geëmotioneerd van de gesnipperde uien en de pepers, dat ik stiekem de keukenmachine heb gepakt.
Bak de brij in de resterende olie. Voeg hier 2 dl water bij, het stukje santen en daarna de ketjap. voeg de uitgelekte tahoe toe en kook het gerecht tot het begint in te dikken.
Selamat Makan (smakelijk eten).
Hoi, ik had een heel oud Kookboek van Bep Vuyk met dit heerlijke recept: tahoe met balinese kruiden. Ik heb het kookboek eind jaren tachtig ooit uitgeleend of misschien weggegeven. Spijt van als… Maar ik wil er ook geen beduimeld, ‘onhiegienies’ en bevlekt tweedhansje van marktplaats voor terug, dus: is de meest actuele / recente druk inhoudelijk nog steeds hetzelfde als die van vroegâh of is ie onherkenbaar gewijzigd? In het laatste geval pas ik. Ik wil de authentieke recepten van Bep terug. vr.gr.
Hallo! Oeeeh wat zonde! Eeuhm, dat weet ik eigenlijk niet. Eind jaren 80 was ik nog in de maak 😉! Maar ik vind de recepten in ieder geval heerlijk!! Dus wellicht het proberen waard 😄! Succes!!