calorieën per portie: 370
eiwit: 6,2 gram
koolhydraten: 47,2 gram
vezels: 0,5 gram
vetten: 18,6 gram
Verwarm de oven voor op 160 graden. Was de pruimen en
halveer ze. Verwijder de pit. Dit gaat het
makkelijkst als de pruimen al een beetje rijp zijn. Bij jonge pruimen
zit de pit heel stevig vast.
Klop de boter luchtig met een handmixer en voeg het vanille-extract, de suiker en de eieren eraan toe.
Als alles goed gemengd is, zeef je de bloem erboven en roer je het geheel tot
een luchtig, egaal beslag.
Verdeel ongeveer 2/3 van het beslag over de met boter
ingevette springvorm. Dit lijkt veel, maar de pruimen zullen tijdens het bakken
nog naar beneden zakken. Probeer zoveel mogellijk pruimen in de cake te leggen.
Bedek de cake met de rest van het beslag.
Bak de cake in 60 minuten gaar en goudbruin. Met een
satéprikker kun je controleren of de cake gaar is. Als je de prikker in de cake
prikt en hij komt er droog uit, dan is je cake gaar. Doe de controle wel pas na
een uur, want als je de oven eerder openmaakt, kan de cake inzakken en dat wil
je niet.
Laat de cake iets afkoelen, voor je hem uit de springvorm
haalt en serveert. Strooi er eventueel als garnering nog wat (riet)suiker
overheen. Serveer de cake koud of lauwwarm met slagroom, een bolletje ijs, of
bij de koffie! Echt mega lekker!!