Ga terug
Print
makkelijke pruimencake verse pruimen

makkelijke pruimencake met verse pruimen

calorieën per portie: 370

eiwit: 6,2 gram

koolhydraten: 47,2 gram

vezels: 0,5 gram

vetten: 18,6 gram

Course Dessert, Gebak
Prep Time 10 minuten
Cook Time 1 uur
Total Time 1 uur 15 minuten
Servings 8
Author Kelsey Ikkersheim

Ingredients

  • 1 kg verse pruimen
  • 3 eieren
  • 150 g ongezouten roomboter + extra om de vorm in de vetten
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Was de pruimen en
    halveer ze. Verwijder de pit. Dit gaat het 
    makkelijkst als de pruimen al een beetje rijp zijn. Bij jonge pruimen
    zit de pit heel stevig vast.

  2. Klop de boter luchtig met een handmixer en voeg  het vanille-extract, de suiker en de eieren eraan toe.
    Als alles goed gemengd is, zeef je de bloem erboven en roer je het geheel tot
    een luchtig, egaal beslag.

  3. Verdeel ongeveer 2/3 van het beslag over de met boter
    ingevette springvorm. Dit lijkt veel, maar de pruimen zullen tijdens het bakken
    nog naar beneden zakken. Probeer zoveel mogellijk pruimen in de cake te leggen.
    Bedek de cake met de rest van het beslag.

  4. Bak de cake in 60 minuten gaar en goudbruin. Met een
    satéprikker kun je controleren of de cake gaar is. Als je de prikker in de cake
    prikt en hij komt er droog uit, dan is je cake gaar. Doe de controle wel pas na
    een uur, want als je de oven eerder openmaakt, kan de cake inzakken en dat wil
    je niet.

  5. Laat de cake iets afkoelen, voor je hem uit de springvorm
    haalt en serveert. Strooi er eventueel als garnering nog wat (riet)suiker
    overheen. Serveer de cake koud of lauwwarm met slagroom, een bolletje ijs, of
    bij de koffie! Echt mega lekker!!